Entorns personals d’aprenentatge (PLE)


Dolors Reig EBE 2010 (c) Gabrielaft CC BY-SA

Ja fa uns anys, la Dolors Reig (@dreig) -una altra de les persones de qui he après moltes coses interessants els darrers anys i magnífica persona- em va descobrir el concepte d’entorns personals d’aprenentatge, que es coneixen, de forma abreujada, per les seves sigles en anglès: PLE (Personal Learning Environment).

Els PLE són sistemes que ajuden les persones a prendre control i gestionar el seu propi aprenentatge. Això inclou fixar els seus objectius d’aprenentatge, gestionar l’aprenentatge, la gestió de continguts i els processos i comunicar-se amb altres persones per assolir l’objectiu de l’aprenentatge.

Un PLE pot estar format per un o per diversos subsistemes: pot ser una simple aplicació d’escriptori o bé pot incloure una o diverses eines web, però és important trobar entorns que incloguin la integració de diversos elements, diverses eines i que sumin tant l’aprenentatge formal com l’informal en una experiència única.

Una de les aplicacions més conegudes, glossada per Dolors Reig, al seu bloc El Caparazón és Netvibes. Netvibes és una barreja entre xarxa social, lector de feeds, entorn de treball per compartir coneixement a les comunitats i, sobretot, per crear entorns personals d’aprenentatge seleccionant aquells ginys que volem que vagin sumant-nos diàriament la informació que volem llegir, de la qual volem aprendre.

Un dels exemples més clars de coneixement compartit i de treball reexit a Netvibes és el planeta que va construir la Biblioteca del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada per compartir informació amb els usuaris destinataris de l’especialitat que té aquesta Biblioteca i que sempre, sempre està a l’última. Si visitem aquest entorn, podrem veure com està classificada la informació per especialitats temàtiques: criminologia, justícia juvenil, medicina forense….

Construir un entorn amb llocs on s’informi de les matèries que ens interessen no és difícil, -el que és més difícil és trobar bones fonts-, però per construir l’entorn només cal donar-se d’alta a Netvibes i començar a afegir les fonts d’on solem extreure informació i que considerem que són rellevants per al nostre aprenentatge. Ens hi animen?

Més informació

Presentació d’Antonio Delgado: Diseño de PLE, PLN, PDE, SLE y COIN (febrer 2011)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s