L’ús d’elements multimèdia, drets de propietat intel·lectual i llicències Creative Commons (1)


A Internet i fora d’Internet, les obres artístiques, científiques o literàries (la producció intel·lectual) estan protegides per la Llei de propietat intel·lectual. Per tant, no podem usar com si fossin nostres molts arxius multimèdia (fotografies, vídeos, imatges, icones), ja que, a dreta llei, hauríem de demanar permís a l’autor i pagar-li segurament una quantitat a ell, a l’empresa que el representi o alguna de les entitats que gestionen col·lectivament el cobrament i la distribució dels drets d’autor (les més conegudes: SGAE i CEDRO). I això ho estableix la llei.

Per tant, no podem usar en els nostres webs, blocs o als nostres espais a les xarxes socials qualsevol imatge que ens agradi o que trobem a Internet, a no ser que pactem amb l’autor que ens permet usar-la lliurement.

Com que fa anys que tinc un bloc i, a sobre, m’agrada la fotografia, la solució més fàcil a aquest inconvenient (reconec que els posts sense imatges resulten poc digeribles) és usar fotos pròpies. Una solució senzillíssima, tenint en compte que avui dia els mòbils fan fotos i que tots anem retratant el que mengem, els llocs que visitem, les festes familiars o fins i tot els espais on treballem.

L’altra solució, que ens obre les portes a un món infinit de possibilitats, és usar arxius multimèdia amb llicència Creative Commons: en podem trobar a molts llocs, les podem usar cenyint-nos a la llicència que l’autor li hagi posat a l’arxiu multimèdia i no tindrem mai cap problema amb cap entitat de gestió dels drets d’autor ni amb l’autor mateix (tot i que és un bon costum comunicar-li que estem usant una imatge o un vídeo seu).

A més d’imatges i vídeos en Creative Commons, hi ha moltes pàgines que anuncien que les imatges que ofereixen són completament lliures d’autors. Ara bé, quan llegim la lletra menuda en moltes d’aquestes pàgines, la veritat és que no és així i tenen alguna mena de protecció o hauríem de fer algun tipus de pagament.

Resumint: hem de tenir compte amb les imatges o els vídeos que inseriu en els nostres blocs que, generalment, estan protegits pels drets d’autor. Recentment, un bon amic blocaire ha rebut una sanció de 450 euros per infracció dels drets d’autor. D’aquí l’origen d’aquest post que continuarà…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s