
Tot i que el llibre d’Enrique Dans, objecte d’aquest post, porta per títol Todo va a cambiar, com el mateix Dans diu, per a moltes persones tot ja ha canviat o està canviant. De fet clou el llibre aquesta frase: “No se quede en el ‘todo va a cambiar’. En realidad, todo ha cambiado ya”.
Todo va a cambiar és un llibre fàcil de llegir, interessant i amè, diria que fins i tot en algun moment enganxa. És, en definitiva, una guia per entendre millor la societat de la informació i els imparables canvis tecnològics que estem vivim.
Amb pròleg de Vinton Cerf, un dels pares d’Internet, Todo va a cambiar pretén aplegar explicacions, experiències, i fets per intentar entendre els canvis que la tecnologia està provocant en tres àmbits diferents: les persones, les empreses i la societat, però amb una major incidència pel que fa a les persones. Relata com les diferents generacions assumeixen aquests canvis tecnològics, exemplificant-ho amb la seva pròpia família (el seu pare, ell mateix i les seves filles).
El llibre explica, a més, com Internet ha canviat alguns models de negoci del món de l’oci i de la cultura (la música, la premsa, la comunicació o el sector editorial) i què han de fer les empreses per adaptar-se als canvis i no perdre competitivitat.
Analitza més o menys extensament molts temes: les diferents etapes d’Internet, els drets d’autor i la pirateria, l’expansió de l’imperi Google, l’auge i caiguda de Microsoft, l’èxit de Youtube, la difusió dels blocs, la informàtica en núvol, el web 2.0, la societat hiperconnectada i acaba el llibre —per a mi la part menys lluïda— fent pronòstics de futur.

L’impacte social dels canvis de què ens parla al llarg del llibre es fa palès en la següent afirmació: “La disminució brusca dels costos de transacció i comunicació conforma el canvi més important que hem viscut al nostre sistema econòmic des de l’època de la Revolució industrial de finals del segle XVIII, un canvi comparable al d’una glaciació. Quan penseu en els canvis que la tecnologia provoca a persones i empreses, penseu en aquesta dimensió: hem viscut un canvi dràstic en l’entorn i ens toca adaptar-nos-hi.”
Per acabar, destaco, potser per una coincidència amb els interessos de l’autor, l’èmfasi que fa sobre l’impacte social que té l’ús dels blocs i dels microblocs. I és que Dans és un conegut blocaire des de fa més de sis anys: el seu bloc, El blog de Enrique Dans, és un dels més freqüentats del món en llengua castellana.
Enrique Dans: Todo va a cambiar. Tecnología y evolución: adaptarse o desaparecer. Deusto SA Ediciones. Barcelona, 2010
Núria, ¿fa referència, el llibre, en alguna part, als canvis que Internet i la tecnologia provoquen/provocaran sobre grans organitzacions com l’Administració?
Doncs a l’Administració específicament, no: com a organitzacions en general i en determinats sectors, sí. De tota manera, te’l recomano perquè et recorda moments dels inicis d’Internet i, com que és de la nostra corda pel que fa als drets d’autor, al programari lliure… doncs t’agradarà sentir-te identificat (crec) :)